lördag 8 september 2012

Textil, trådar och identitet på Nääs
Under den kommande månaden kan du se Lina Sofia Lundins utställning The Borrow Project, i projektrummet på Nääs Konsthantverk i Floda. Lina är går textilkonst på 
Konsthögskolan för Design och Konsthantverk,  HDK och är en av grundarna till Lånegarderoben. Hon ställer ut tillsammans med Kari Stenhaug, nytillträdd professor  på HDK.


Lina Sofia Lundin /// HDK textilkonst
The Borrow Projekt

Lina Sofia Lundins utställning handlar i grunden om förvandling, omvandling och identitet. Också om konsumtion. I sin utställning undersöker hon på olika sätt hur våra vardagsnära textilier kan omvandlas utan att klippas eller sys och ges en helt ny funktion för därefter återigen återträda tillbaka till sin ursprungliga form. Överraskande ser vi hur våra invanda föreställningar om sakernas tillstånd får omvärderas. En alltid lärande erfarenhet.


Kari Steihaug /// Norge
Etter markedet /// installation

upprepade kläder, nystan, trådar, stickad bild efter målningen Axplockarna (1857) av Jean-Francois Millet.

Kari Steihaug arbetar utifrån olika aspekter med frågeställningar som tid, förgänglighet, minne och historia. I filosofisk mening handlar hennes arbeten om att finna en punkt mellan minne och förväntan, skörhet och skönhet, upplösning och bindning.

I verket, Etter markedet, har Kari Steihaug tagit sin utgångspunkt i målningen, Axplockarna, av, Jean François Millet. En målning som med sin poetiska essens, sitt existentiella innehåll, sin outtalade politiska laddning berört Kari Steihaug djupt. Millet var en fransk landskapsmålare verksam i mitten på 1800 och en föregångare för realismen. Han var också en av de första att infoga arbetande människor i landskapet och porträtterade arbetare och bönder med stor respekt. Målningen, Axplockarna, visar tre kvinnor som bugar till marken och plockar upp små korn som är kvar, resterna av skörden.

Kari Steihaugs installation, Etter markedet, består i grunden av gamla slängda förbrukade handstickade kläder som ingen velat ha. Dessa har hon samlat in och omskapat och införlivat i sitt verk. De förbrukade kläderna bidrar nu till en ny berättelse, ges ett nytt sammanhang, och en återerövrad värdighet. Samtidigt skapas också förutsättningar för oss att se på tidigare generationers arbete med en ny blick. En blick som då också vänds mot oss själva.


Nääs Konsthantverk ///galleri
7 september – 7 oktober 2012
Mellannnääs, Nääs slott, Floda
Öppet i september tors – sön 11 -16, okt fre – sön 11 -16